Skip to main content

Vorige maand werd het eerste festival op Startblok Elzenhagen gelanceerd! Om te vieren dat iedereen nu op Startblok woont. Tijdens de opening werd gewerkt aan een schilderij, een welkomstcadeau van Eigen Haard en De Key aan bewoners. Ondertussen is dat schilderij af!

Tom, bewoner en maker van het kunstwerk, heeft de woonblokken van Startblok Elzenhagen in een grote boot geplaatst met zeilen waar de andreas kruizen op staan afgebeeld. De boot wordt vooruit geblazen door dansende mensen, die de bewoners van Startblok Elzenhagen voorstellen. Bestuurders van Eigen Haard, de Key en de gemeente droegen ook hun creatieve steentje bij aan het kunstwerk. Ook de bijdrage van enkele bewoners van Startblok en een betrokken buurvrouw uit de omgeving maken het schilderij compleet. Dit is het resultaat:

Wethouders en bestuursleden aan het woord

Wethouder Laurens Ivens “Ik wil graag een huis op het schilderij van Tom achterlaten, hoe simpel dan ook. Het gaat erom dat jullie je hier thuis gaan voelen in Amsterdam. Ik zie al de drie Andreas kruizen op het schilderij, daar dacht ik ook aan. Die staan namelijk voor heldhaftig, vastberaden en barmhartig. We zijn hier met nieuwe Amsterdammers, nieuwe Amsterdammers die deze stad gaan maken, naar een toekomst waar ik heel nieuwsgierig naar ben!”

Stadsdeelvoorzitter Erna Berends: “Ik wil graag het woord ‘moed’ toevoegen. Het vraagt moed om een land te verlaten en in een heel nieuwe wereld te starten en een leven op te bouwen. Denk dat het ook moed vraagt om niet alleen in een nieuw huis te komen wonen, maar ook iets te willen betekenen voor anderen.”

Bert Halm, bestuursvoorzitter van Eigen Haard vertelt over zijn eerste eigen plek: “In de douche deden wij altijd twee dingen: het schoonmaken van onszelf en van de afwas.” Bert Halm vraagt Tom of hij een sterke vogel wilt schilderen, hij is bang dat hij het schilderij verpest. “Nu wonen jullie hier, maar straks vliegen jullie uit. Ik hoop dat iedereen hier zo ontzettend sterk wordt en straks weg vliegt als een community builder.”

Leon Bobbe, directeur-bestuurder van De Key: “Wat dit project bijzonder maakt? Heel veel. Het gemengd wonen vind ik heel mooi. Maar dit was ook heel spannend was voor ons. Je zet mensen bij elkaar en je hoopt dat zij gelukkig met elkaar zijn, dat ze samen kunnen leven. Ik teken een voetstap. Dit is de eerste stap om samen met elkaar een leven en vriendschappen op te bouwen. Vriendschappen die je misschien wel je hele leven houdt.”

Merith, de beste buurvrouw die je maar kan hebben vraagt Tom of hij een brug wilt schilderen. Eentje van hier naar de buurt. “Ik ben zo ontzettend blij met Startblok Elzenhagen omdat er eindelijk in dit keurige stukje Amsterdam Noord weer jongeren wonen. We hebben zo genoten van de muziek en het geklets tot diep in de nacht deze zomer. Ik voelde mij weer jong!”

Betrokken Startblok bewoners

Jurian en Floor: “Dit fantastische project bestaat uit zes blokken. Je merkt dat je veel met je eigen gang bent, of je eigen blok. Wij wilden graag verbinding leggen tussen alle blokken. Dus dit feest was een kans, een opening voor de komende 10 jaar. Een plek waar iedereen elkaar kan ontmoeten en tegenkomt”. Adinda voegt hier nog aan toe: “Ik voel mij als een vis in het water, het wonen is hier als een warm bad. Het is een dorpje, iedereen groet elkaar en leent kopjes suiker. Ik heb onwijs veel lieve nieuwe vrienden, leer hier en daar mooie Arabische woordjes en proef van andere culturen. Ik ben super gelukkig hier!”