Skip to main content

Iedereen die op het Startblok komt wonen, komt hem ongetwijfeld een keer tegen: Renato Tuur. Wij spraken hem over het Startblok, zijn taak en de kracht van het project.

Je noemde jezelf op 18 juli ‘de burgemeester’ van het Startblok; wat wordt je taak precies?

Het wordt mijn taak om samen met de buurt, de bewoners en het zelfbeheerteam een community op te bouwen. Ik hoop ervoor te zorgen dat de Startblokkers een goede start krijgen in Amsterdam en dat de bewoners, organisaties en zelfbeheerders goed met elkaar gaan samenwerken. Ook zal ik er zijn als zelfbeheerders met dingen zitten of vragen hebben.

Je had hiervoor andere functies binnen de Key. Waarom heb je voor het Startblok gekozen?

Tien jaar geleden ben ik begonnen als beheerder. Eerst in het Oostelijk Havengebied en later in de Venserpolder. Als beheerder merkte ik dat ik op een gegeven moment toe was aan een volgende stap. Toen kwam dit project naar voren en liep ik mee bij Startblok Riekerhaven. Daar zag ik dat deze functie eigenlijk een soort ‘beheerder +’ is. Op Elzenhagen ben ik niet per se meer bezig als handhaver, maar juist bezig om een groep aan te sturen en bewoners helpen hun verantwoordelijkheid te nemen.

Zijn er dingen die je geleerd hebt van Riekerhaven?

Het is in het begin, denk ik, belangrijk om een zelfbeheerteam te hebben waar veel energie in is gestopt en die ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Een team dat zich vrij voelt om bij jou aan te kloppen voor een gesprek of andere zaken.

Als je over 5 jaar terugblikt op Startblok Elzenhagen, wanneer vind je het dan geslaagd?

Ik vind Elzenhagen geslaagd als er over 5 jaar een community staat die zichzelf kan redden. Een community waarbij bewoners van het eerste uur toe zijn aan een nieuwe stap in hun leven. Dat de bewoners zich hebben ontwikkeld in Amsterdam en dat ze een goede basis hebben gelegd voor de rest van hun leven, maar vooral terugkijken op een hele leuke tijd.

Je hebt aangegeven dat je het belangrijk vindt dat het Startblok de verbinding aan gaat met de buurt. Hoe wil je dat gaan bereiken?

Een tijd terug zijn we al begonnen met ons Startblok Panel waarin onder andere een aantal bewoners meedachten over de toekomst van het Startblok. Daarnaast waren de buurtbewoners uitgenodigd op ons bouwfeest en hebben we een rondleiding gehad langs de verschillende buurthuizen hier in Noord.

Als je het Startblok zou moeten omschrijven in 3 woorden, wat zouden die dan zijn?

Dan zou ik zeggen community gevoel, een goede start en ook vooral dynamisch.

Dynamisch?

Startblok Elzenhagen wordt een dynamisch project. Natuurlijk zijn de jongeren eerst druk met verhuizen, maar daarna zal er veel gaan gebeuren in en rondom het Startblok; maatjesprojecten, workshops en andere activiteiten.

Wat kunnen nieuwe bewoners, los van een eigen woning en veel activiteiten, nog meer verwachten?

Een mooie omgeving om in te wonen en echt een warm welkom. Een thuisgevoel en een goede basis met een fantastisch zelfbeheerteam die hen daarin gaat ondersteunen en begeleiden.