Skip to main content

De eerste huurcontracten zijn getekend! Afgelopen woensdag en donderdag, 7 en 8 november, waren twee tekendagen voor de statushouders die uit het AZC komen en in Startblok Elzenhagen komen wonen. Ik bezocht de tekendagen en leerde een hoop nieuwe mensen kennen. 

Door: Adinda van Kranendonk

Buurthuis de Modestraat 

De tekendagen vonden plaats in het buurthuis de Modestraat midden op het Buik Slotermeerplein. De Modestraat is een Broedplaats, een ontmoetingsplek voor de buurt en 5 min lopen naar Startblok Elzenhagen. Bij binnenkomst nam Ron, van de Gemeente  Amsterdam, mij meteen onder zijn hoede en leidde mij rond. Voordat een contract kan worden ondertekend moet een hoop gebeuren. Statushouders gaan in vier rondes langs vier verschillende tafels, verspreid in het buurthuis.

De Key en Eigen Haard

Aan een ronde grote tafel zitten medewerkers van De Key en Eigen Haard, de eigenaren van Startblok Elzenhagen. Hier worden de huurcontracten getekend. Tolken helpen hier en daar mee met vertalen van wat precies in de huurcontracten staat. Opvallend is, dat veel zich al erg goed redden in het Nederlands. Er worden handtekeningen gezet, printjes gemaakt en grapjes vliegen over en weer. 

Gemeente van Amsterdam 

Aan de tafel van de Gemeente Amsterdam, staat Ron samen met zijn collega’s van de afdeling Wonen: Gisteren was het een erg vrolijke groep: er waren vooral veel Eritrese en Ethiopische, Congolese en Turkse jongeren. En een jongen uit China. Vandaag is er een ontspannen sfeer en bestaat de groep vooral uit Syrische jongeren en komt een klein groepje uit Iran en Soedan. 

Wonen, Pensioen en Inkomen

De medewerkers van het WPI (Wonen, Pensioen en Inkomen) informeren de statushouders over het vinden van werk, uitkeringen en taallessen. Daarnaast delen zij informatie over de GGD, over verschillende rechten en plichten en hoe je je steentje kunt bijdragen in onze maatschappij. 

Vluchtelingen Werk Nederland  

Aan de volgende tafel zit Ester, van Vluchtelingen Werk Nederland. Zij legt kort uit wat zij doet. ‘Eigenlijk voeren wij vooral een klein inventarisatie gesprek. We willen graag weten wat allemaal speelt. Heeft iemand bijvoorbeeld gezingshereniging aangevraagd en zit iemand wel goed in zijn vel? Ik vraag ook altijd wat hun plannen voor de toekomst zijn. Deels uit nieuwsgierigheid hoor, maar ook om meteen te kijken hoe wij iemand het beste kunnen begeleiden of matchen aan andere begeleiding. Denk bijvoorbeeld aan UAF. UAF is een stichting voor vluchtelingstudenten die onder andere hoogopgeleide vluchtelingen ondersteunt bij het realiseren van een passende maatschappelijke positie’.  

Bezoek Startblok-terrein

Na het bezoeken van alle tafels, is aan het einde van de middag nog tijd voor een bezoekje aan de woningen. We wandelen met rode paraplus van Eigen Haard naar het Startblok Elzenhagen terrein. Wanneer ik Mana, een jonge vrolijke jongen uit Eritrea, vraag wat hij van de studio vindt, zegt hij: ‘Nice! It is a bit small, but it is so cool we will live all together and mixed! One Dutch person, one from Syria, one from Eritrea and again Netherlands, China (hij wijst naar zijn buurman die uit China komt) Netherlands, Eritree… I think this is very important for us. We are always together with just people from Eritrea.’

Onze situatie is goud!

De zon zakt al onder en wij staan nog met een groepje na te praten op het terrein. We fantaseren over hoe het er straks uit komt te zien en wat wij allemaal kunnen gaan ondernemen. Adam, een jongen uit Gaza, stelt voor om een feestje met oud en nieuw te organiseren. Yazan reageert met: ‘ik kan heel goed pannenkoeken bakken en cocktails maken!’. Udai roept vrolijk, ‘amoerna dheheb, wat in het Arabisch betekent dat de situatie waarin we ons bevinden goed is, letterlijk vertaald: ‘onze situatie is goud’.