Skip to main content

Afgelopen zaterdag hebben de eerste bewoners van Startblok Elzenhagen hun sleutels gekregen! Iris (23) “Ik vind het erg speciaal om hier onderdeel van te zijn. Ik heb zoveel blije bewoners gesproken die niet kunnen wachten om hun nieuwe woning te betrekken!”  

Door: Adinda van Kranendonk

Team Startblok Elzenhagen 

Voordat het evenement begon was het team Startblok Elzenhagen druk in de weer om de bewoners te kunnen ontvangen. Het team bestond deze ochtend uit collega’s Woonstichting De Key, Eigen Haard en de zelfbeheerders van het Startblok. Er werden ballonnen opgeblazen, het programma werd nog een keer doorgenomen en de Startblok Elzenhagen vlaggen uitgehangen. Klaar voor een fijne start voor de eerste 88 bewoners op Startblok Elzenhagen!

De Eerste Sleutels 

Directeur Lidy van der Schaft (Woonstichting De Key), bestuurder Bert Halm (Eigen Haard) en stadsdeelvoorzitter Erna Berends (AmsterdamNoord) hebben de eerste bewoners op de begaande grond welkom geheten en hielpen mee met de sleutels uitdelen. Vervolgens kwamen de gangmakers, ook wel de pappa/mamma van de verschillende gangen, langs voor een eerste kennismaking.

 

Het Burenproject en de Gangmakers 

Na het uitdelen van de eerste sleutels, hebben de bewoners van elke gang kennis gemaakt met elkaar. Dit gebeurde onder begeleiding van hun gangmaker. Een gangmaker is een bewoner die ook op de gang woont en zorgt dat de gang leefbaar, schoon en (brand)veilig blijft. Daarnaast zorgt de gangmaker dat buren elkaar leren kennen. De bewoners verzamelden zich voor de kennismaking in hun gezamenlijke woonkamers in de verschillende gangen in Blok 1 en 2. Ze speelden spelletjes kwartet van Noord, met alle mooie plekken in Amsterdam Noord, en vulden kaarten in, waarop interesses en/of hulpvragen konden worden geschreven. Deze kaartjes zijn onderdeel van het burenproject dat onder andere Vera, de zelfbeheerder community developer, heeft opgezet. “Het burenproject is bedoeld om op Startblok Elzenhagen veel leuke, nieuwe buren te leren kennen. Dit kan door elkaar te helpen (bijvoorbeeld met verhuizen of met de Nederlandse taal leren), of door samen activiteiten te ondernemen (bijvoorbeeld door samen koffie te drinken of te fietsen of sporten). Hierdoor kunnen de bewoners samen een gezellige woonomgeving creëren, veel leren over verschillende culturen, elkaar helpen en een sociaal netwerk op Startblok Elzenhagen opbouwen. De komende tijd zullen de gangmakers opzoek gaan naar maatjes, twee buren die aan elkaar worden voorgesteld aan de hand van onder andere overeenkomstige interesse die op deze kaartjes zijn geschreven”, aldus Vera.

Welkomstcadeau van de buurt 

Na de kennismaking stonden in de gang statafels met lekkers en begon de borrel. Als klap op de vuurpijl kwam Merith langs, een bewoonster van de Nieuwe Purmerweg naast het Startblok. Samen met kinderen van de basisschool de Biënkorf brachten ze zelfgemaakte kerststukjes en kerstkaarten mee om de nieuwe bewoners welkom te heten. Ook kregen de bewoners een kerstboom cadeau van de buurt. Samen met de nieuwe bewoners werd de kerstboom versierd. Mana (22), een jongen uit Eritrea: “dankjewel voor dit warme welkom.” 

Goede start!

Bewoner Fatu (22): “Ik vind dit heel speciaal. Mijn vader komt uit Sierra Leone. Ik weet hoe belangrijk het is om dit soort projecten op te starten. Het kan helpen bij een goede start. Ik hoop vooral dat iedereen zich hier op zijn gemak voelt, een thuisbasis krijgt en hier zichzelf kan zijn. Ik wil hier graag een bijdrage aan leveren.”