Skip to main content

Toen burgemeester Femke Halsema hoorde dat nog een burgemeester actief is in Amsterdam-Noord moest ze daar het fijne van weten. Halsema bezocht vrijdag Startblok Elzenhagen om kennis te maken met bewoners en ‘burgemeester’ Renato.

‘Burgemeester’ Renato

In oktober 2018, tijdens de informatiebijeenkomsten van Startblok Elzenhagen, legt Renato aan de bezoekers uit wat hij doet als projectcoördinator: “Ik ben een soort burgemeester van Startblok Elzenhagen”, legt hij uit. En die titel raakt hij niet meer kwijt. Zelfs onze enige echte burgemeester van Amsterdam hoort van haar ‘collega’ en besluit dat ze hem graag wilt ontmoeten. Het bezoek is onderdeel van meerdere bezoeken aan verschillende projecten voor kwetsbare doelgroepen in Amsterdam-Noord.

Een buiging

Afgelopen vrijdag was het zover: op de fiets komt ze aan bij Startblok Elzenhagen, samen met stadsdeelvoorzitter Erna Berends en gevolg. ‘Oh dat ben jij!’, zegt ze lachend als Renato zich voorstelt en ze maakt een buiging. Burgemeester ontmoet burgemeester. Het wordt een informeel en gezellig bezoek.

Halsema wil alles weten

Renato en de zelfbeheerders leiden de bezoekers rond. Ze starten bij de Noordpool, de gemeenschappelijke ruimte van Startblok Elzenhagen, lopen een ronde over het terrein en bezoeken David zijn woning. Onderweg worden veel vragen gesteld en anekdotes opgehaald. Halsema wil alles weten. Tot slot is er tijd voor een klassieke groepsfoto. Later dan gepland, vertrekt ze.

Na het bezoek praten we na met Renato en de bewoners: hoe was het om de burgemeester te ontmoeten? Wat vroeg ze allemaal?

Ontzettend trots

Renato vindt haar erg sympathiek: “Het is gemakkelijk om een gesprek met haar te voeren en ze had veel vragen. Ik heb veel verteld over hoe duurzaam Startblok is en dat ik ontzettend trots ben op dit project en het team. Ze had ook vragen over criminaliteit en of we daar veel last van hebben. Maar dat is niet zo. Er is hier wel eens een incident geweest, maar dat is normaal als je met zoveel mensen met verschillende culturele achtergronden en vluchtgeschiedenissen samenwoont.”

Perzische deurmat

Ook de Nederlandse bewoners Vera en Yanay vertellen over samenwonen met statushouders. Vera: “Ik vertelde haar dat het mij altijd weer meevalt en dat cultuurverschillen steeds kleiner blijken dan je in eerste instantie denkt. Tijdens de wandeling over de gang wees Halsema bijvoorbeeld naar de deurmatten: ‘Kijk je kunt ook aan de deurmatten zien dat hier mensen uit verschillende landen wonen.’ Daar moest ik om lachen, want die Perzisch uitziende deurmat is van een Nederlandse bewoner. Dat is dus precies mijn punt.”

Yanay is vooral trots op haar buurman die steeds meer Nederlands spreekt: “Als hij weer met nieuwe zinnen of woorden komt, dan voel ik me zó trots. Dan hoop je toch dat je daar een beetje aan hebt bijgedragen.”

“Heel anders dan in Syrië”

Projectmaker David zegt: “Dit was heel anders dan bij ons in Syrië. Daar zijn bezoeken van belangrijke mensen veel statiger. Belangrijke mensen praten dan vooral met andere belangrijke, hooggeplaatste mensen.” Hij gaf Halsema een warm welkom in zijn huis en had op zijn tafel drankjes en hapjes klaarstaan.

“Ze vroeg vooral veel over wat ik dagelijks doe. Ik heb verteld dat ik in Startblok Elzenhagen als projectmaker werk. Ik ben dan bezig met de leefbaarheid en veiligheid. Ze vroeg of dat een betaalde baan is, dat klopt. Daarnaast ben ik bezig met een schakeljaar aan de VU. Ik wil politicologie studeren. Aan het einde van het bezoek werd naar mijn contactgegevens gevraagd. Dat was even schrikken.” Medebewoonster Adinda stelt hem gerust: “In Nederland is dat oké hoor, geen zorgen. Wie weet hoor je nog wat van haar!”

Ze komt terug

Renato vult daarop aan: “Halsema wil natuurlijk graag weten hoe het gaat, maar ik heb ook uitgelegd dat we pas net zijn begonnen en we hier pas sinds april allemaal wonen. Ik zei, ‘eigenlijk moet je over een jaar weer terugkomen, dan weet je echt hoe het gaat.’ Daarop zei ze daadkrachtig: ‘beloofd!’”