Skip to main content

Afgelopen weekend was het festival Community Blockparty op Startblok Elzenhagen! Met een tent in Midden Oosten stijl en vrolijke kraampjes als décor, was het een veelzijdig festival. Er waren maar liefst 13 optredens en meerdere workshops. Denk aan zelf deodorant maken, een Eritrea quiz, een circushoek, fruit dopen in stikstof, volleyballen en er was een foto-expositie met portretten van Startblok Elzenhagen. En natuurlijk de wereldkeuken met Syrische hapjes en bami!

Feestelijke opening

Het festival werd georganiseerd om te vieren dat iedereen nu op Startblok Elzenhagen woont. Maar ook juist om nieuwe Amsterdammers, Nederlanders en de buurt samen te laten komen. ‘Samen een toekomst op bouwen door middel van de verbindende factoren: muziek, eten en activiteiten.’,verteld Jurian, medeorganisator van het festival. Het festival werd feestelijk geopend met de Ritmo Percussion brassband waarbij niemand stil kon blijven staan. Voorop liep Yanay, een van de bewoners, met een grote Startblok Elzenhagen vlag. Eromheen liepen andere enthousiaste bewoners om andere bewoners ook uit te nodigen om ook te komen. De brassband liep langs de woonblokken en eindigde op het festival terrein; het binnenplein bij Blok 5.

Kunstwerk voor de bewoners

“Graag roep ik nu een stel mensen naar voren die ervoor gezorgd hebben dat Startblok Elzenhagen hier nu staat!” riep Adinda door de microfoon. Laurens Ivens (wethouder Wonen, Bouwen, Openbare Ruimte, Dierenwelzijn, Groen, Reiniging), Erna Berends (Voorzitter stadsdeelbestuur Amsterdam Noord), Bert Halm (bestuursvoorzitter Eigen Haard), Leon Bobbe (directeur-bestuurder van De Key), Merith, de “beste buurvrouw die je kan hebben als Startblok Elzenhagen”, aldus Adinda. Tot slot werden Floor en Jurian genoemd, de kartrekkers van het festival en beide actief in de bewonersvereniging. Tom, een bewoner van Startblok Elzenhagen had een kunstwerk gemaakt (zie foto). Ze kregen allemaal de vraag of ze wat wilden toevoegen aan het kunstwerk, en vervolgens waarom ze dit icoon/woord hadden gekozen.

Muziek brengt mensen samen

Het festival was een kweekvijver en broedplaats voor Startblok talenten. Er was een flash-uurtje met lieve liedjes, spoken word en een spectaculair optreden van Samere die zong en krar speelde, een Eritrees instrument. Daarnaast waren er maar liefst twee Startblok bands. De Muziekstraat heeft hierbij geholpen. ‘Muziek brengt mensen samen’ staat er op de vrolijke website van De Muziekstraat. Kai Ramati, Kwartiermaker van De Muziekstraat, kwam weer langs op Startblok Elzenhagen om te repeteren met muzikale bewoners. “Vorige week kwamen wij samen. Nu staan we hier!”, vertelt Vera. “Voor het ‘Landen in Noord’ feest hadden we gerepeteerd en elkaar wat beter leren kennen. Nu zijn we maar een keer samen gekomen. Maar het ging super goed!” zegt Vera trots op het feest.

Onze buren Eventcare

Het festival werd georganiseerd in samenwerking met Eventcare. “Onze buren uit Amsterdam-Noord,Eventcare, hebben ons onwijs geholpen met het tot stand komen van het festival. Onze dromen werden omgetoverd tot een concreet concept. Als kers op de taart hielpen zij ons met het aanvragen van de vergunningen, het uitzetten van de logistiek en productie.” , aldus Floor. Het organiseren was soms best stressvol vertelt ze. Maar nu, drie dagen erna, voelt ze zich leeg. “Ik heb niet meer de 20 telefoontjes per dag, ik mis de chaos en de mensen”.

Dabke, hitjes en DJ Fredday the Rollz

Het avondprogramma begon met de coverband Abondoned eindigde met verschillende DJ’s, zoals DJ Stefan, Dimentie Turbulentie, DJ Fredday the Rollz. Stuk voor stuk Startblokkers. ‘Talenten van Startblok worden geshowcased’ stond er in de uitnodiging van het festival. Niets was minder waard. Tot slot kon de Dabke niet achterblijven, de Arabische cirkel-volksdans. Een paar bekende nummers werden aangevraagd en al snel liepen er lange slingers Syrische jongens, hand in hand naast elkaar te dansen. Het was een magische avond en een sfeervolle dag. Was het een geslaagd festival? “Meer dan geslaagd!” zegt Renato, de ‘Burgemeester’ van Startblok. “Dit is ons eerste festival. Natuurlijk hadden we bepaalde dingen achteraf anders kunnen doen, maar we zijn binnen de begroting gebleven. Bijna al het eten ging op, er waren veel blije gezichten en hadden een goede opkomst. Op naar de volgende!”