Skip to main content

Floor, Yanay, Jurian, Vera, Ali en Adinda zitten aan de grote tafel in de Noordpool, de gemeenschappelijke ruimte van Startblok Elzenhagen. Op tafel liggen laptops, opschrijfboekjes en het ‘koffiedocument’: de plattegrond van het festivalterrein waar Jurrian en Floor ontzettend trots op zijn, verkreukeld met koffievlekken en al, die ze met een grote lach aan Choukri laten zien. Choukri is de projectmaker vanuit Eigen Haard die nog even bij het festivaloverleg is aangeschoven. Hiervoor zijn deze bewoners van Startblok Elzenhagen namelijk op maandagavond bij elkaar gekomen; om te vergaderen over het festival dat met rap tempo dichtbij komt.

Startblok Elzenhagen Community Blockparty

Startblok Elzenhagen is een nieuwe woonplek in Amsterdam Noord waar 540 jongeren samen bouwen aan een mooie toekomst. De helft hiervan is Nederlands en de andere helft bestaat uit Nieuwe Amsterdammers. ‘Om te zorgen dat de Nieuwe Amsterdammers, Nederlanders en de buurt goed samenkomen en cultuurverschillen positief worden ingezet, willen wij jaarlijks een evenement organiseren’, vertelt Adinda, bewoonster en beheerder Communicatie & PR van Startblok Elzenhagen. ‘Hierin stimuleren wij de opbouw van een duurzame toekomst door middel van de verbindende factoren: muziek, eten en activiteiten.’ Op 7 september is het zover en zal het eerste Startblok Festival, genaamd Community Blockparty, plaatsvinden. ‘Tijdens het festival zien we welke talenten er op startblok rondlopen, kunnen we proeven van elkaars culturen en proosten we op deze prachtige plek’ staat er in de uitnodiging die naar de omliggende buren is verstuurd.

Waarom zijn jullie dit aangegaan?

‘Bij de aanmelding voor dit project kreeg ik de vraag of ik gangmaker wilden zijn en daarmee onderdeel van bewonersvereniging. Stop, de bewonersvereniging triggerde mij meteen’ vertelt Jurian. ‘Gangmakers hebben invloed op kleine schaal; op de sfeer in de gang en samen met de ganggenootjes. Mij leek het vet om onderdeel te zijn en verbindingen te leggen tussen de gebouwen, tussen alle bewoners. Daarom besloot ik, samen met Floor en natuurlijk heel veel bewoners, het festival te organiseren. Met het festival brengen we het doel van het project, wat naar mijn idee samen een gemeenschap bouwen en elkaar beter leren kennen is, dichterbij.’ Floor en Jurian zijn de kartrekkers geweest. Zij hebben met z’n tweetjes de vergunningen aangevraagd en het grootste deel van het geld geregeld. Ze hebben de hulp ingeroepen van EventCare, een bedrijf gespecialiseerd in het organiseren van festivals. Floor heeft event management gestudeerd en toen ze nog in de bewonersvereniging van Startblok Elzenhagen zat, was zij ook meteen enthousiast om mee te helpen met het festival. ‘Wat zo leuk aan festivals is, is dat het een laagdrempelige manier is om elkaar te leren kennen. Als individu mag je zelf kiezen hoe lang je er bent, wat je doet. Het geeft heel veel vrijheid.’

Hoogtepunten en dieptepunten?

‘Ik begin met het lastige, want eigenlijk is dit dus later het leuke geworden’ vertelt Floor. ‘Ik vond het aan het begin, toen wij ermee begonnen heel erg zoeken. Ik wilde het op een moment zelfs opgeven. We hadden te maken met de gemeente, productiebedrijven, vergunningen. Het achtervolgde mij. Misschien ook omdat ik het organiseer op de plek waar ik woon. Maar nu, nu het geld en de vergunningen er zijn en we zijn begonnen met programmeren word ik erg enthousiast. Ik ben van mijzelf een control freak en toen ik plots te horen kreeg waar het team al allemaal bezig mee zijn, werd ik super blij. We hebben nu een team dat vet hard zijn best aan het doen is. Ik denk dat de meeting van gisteravond mijn hoogtepunt was, toen ik zag wat voor plannen er liggen, welke artiesten zich al hebben aangemeld, de workshops, de randprogrammering: heel, heel leuk! Maar stel deze vraag nog een keer als het festival er is geweest.’

Wie is dat superteam?

Het team bestaat nu uit Yanay, Maudy, Ali, Vera, Adinda, Jurian en Floor. Yanay is hoofdverantwoordelijke voor het podium. Zij is druk in de weer om het podium te vullen van 12.00 tot 23.00 uur met verschillende talenten van Startblok. Zelf gaat ze ook spelen met haar band! Maudy en Ali zijn het Bar & Keukenteam. Er komt een wereldkeuken met hapjes uit alle windrichtingen. Met natuurlijk de overheerlijke humus, Turkse salades (met dille en veel citroen), broodjes falafel en nog veel meer. Tot slot zijn er de workshops, de randprogrammering en de informatiemarkt. Vera en Adinda hebben deze drie op zich genomen. Tipje van de sluier: er komt een ‘maak je eigen deo’ workshop, een circushoek en een beatbox-workshop!

Dus, hoe organiseer je een festival?

Schakel hulp in voor o.a. de vergunningen, verzamel een enthousiast team om je heen en hou veel gezellige en gezamenlijke bijeenkomsten. Maar of het festival een succes wordt zien we zaterdag! Komen jullie allemaal? Als je toch verhindert ben dan kun je de live vlog van Jim en Adinda bekijken. Daarnaast komt er natuurlijk een bericht op onze website over hoe het festival was. To be continued!