Skip to main content

Op een regenachtige zaterdagochtend twee weken geleden vertrokken vier bewoners naar het Huis van de Wijk de Meeuw in Amsterdam Noord om de Soedanese dansworkshop van Kumia te volgen. Kumia is een enthousiaste bewoner van Startblok Elzenhagen, komt uit Soedan en heeft altijd een lach op zijn gezicht. Hij is erg trots op zijn achtergrond en gemotiveerd en gedreven om zijn cultuur en tradities te delen met zijn buren, Amsterdam en het liefst met heel Nederland. Daarom schrijven we vandaag een stukje over Kumia. Hij heeft twee dansworkshops gegeven en zaterdag is de derde. Lees hier hoe de workshop was en wellicht zien we je dan wel zaterdag!

Kambala dans

“I am Kumia, and I come from the Nuba mountains” begint Kumia als we in een kring staan in het Huis van de Wijk de Meeuw. “I will tell you some things about these mountains and my culture. The Nuba people reside in one of the most remote and inaccessible places of Sudan. But it is so beautiful.” Hij kijkt ons aan met twinkelingen in zijn ogen. “Mountains, forests and small villages. That’s how I would describe it shortly.” Now I want to tell you something about our dance, which we will dance today together.”

Grote dromen

Twee andere jongemannen komen binnen. Kumia stelt ze voor aan het groepje voor, Amin en Komi heetten ze. Ze horen bij een dansgezelschap die ze sinds kort hebben opgezet en ze kennen elkaar van de Nuba gemeenschap in Nederland. Een keer per drie maanden organiseert deze gemeenschap een evenement. ‘When I dance I feel happy’, zegt Amin, een van de twee mannen. Hij verteld dat hij thuis vaak de Nuba muziek aanzet. ‘My dream is to perform through the whole of Netherlands, share our culture and traditions. To keep our culture alive’ verteld Kumia.

I am happy I went

Het groepje leert pasjes, stellen vragen over de betekenis van de danspassen en dan is het uur alweer om. ‘I am happy I went’ zegt Emre, een bewoner van Startblok Elzenhagen. ‘I study long days at home. It is nice I went out of my home. And now I am surrounded by you and this beautiful dance and interesting new stories. I am really happy.’ Kim, Vera, Clotilde en Adinda vonden het ook erg leuk. De dames krijgen veel complimenten. “You learnt it really fast” zegt Kumia blij. Ook Amin en Komi zien er stralend uit en delen met de groep dat we de pasjes snel leerden en de volgende workshop andere kunnen leren.

De volgende workshop is 15 februari in de Modestraat (Buikslotermeerplein 15). Van 14:30 tot 16:00 uur. Welkom allemaal!