Skip to main content

Afgelopen zaterdagavond was het Landen in Noord Feest in De Verbroederij in Amsterdam Noord. Het was een stralende zomeravond vol vrolijke mensen, heerlijke muziek, verrukkelijke hapjes en bijzondere ontmoetingen tussen bezoekers. Bij de Verbroederij organiseren buurtbewoners evenementen en activiteiten voor elkaar. Voor het Landen in Noord- feest stonden Startblok Elzenhagen en Warm Welkom aan het roer.

De Verbroederij

De Verbroederij is een sociaal eetcafé waar buurtbewoners evenementen kunnen organiseren. Het café ligt pal aan het water, heeft een mooi strandje en een vuurplek. Er is ruimte om evenementen te organiseren en ze hebben moestuinen waar buurtbewoners werken en van eten. ‘Dit wordt mijn nieuwe stamkroeg’ vertelt Ella, bewoonster van Startblok Elzenhagen. ‘Het is nog niet eens 10 minuten fietsen. En het voelt ruig hier. Waar kun je nog vuurtjes stoken in Amsterdam en tot de late uurtjes zulke harde muziek draaien?’

Warm Welkom in Noord

De Key en Eigen Haard vroegen Warm Welkom om regelmatig bij Startblok Elzenhagen langs te gaan om het zelfbeheerteam te adviseren en te ondersteunen vooral gerelateerd aan de statushouders. Warm Welkom is een project waarin statushouders wegwijs worden gemaakt in hun buurt. ‘We hebben een groot netwerk met leuke buurtbewoners en lokale organisaties in Amsterdam-Noord’, vertelt Clotilde, medewerkster van Warm Welkom.

De Startblok Band

‘Een paar weken geleden kwamen wij voor het eerst samen. Nu staan we hier. De eerste twee stukken zijn eigen stukken van Ebrahim, onze toetsenist’ vertelt Kai Ramati, Kwartiermaker van De Muziekstraat op het feest. ‘Met Maria op de Cello, Auday percussie, Joris speelt de gitaar en Semre een eigen gemaakte krar!’. Muziek brengt mensen samen, staat er op de vrolijke website van De Muziekstraat. Kai kwam vier keer langs op Startblok Elzenhagen om te repeteren met een aantal muzikale bewoners. ‘Ik ontmoette Ebrahim bij het Taalcafe’ zegt Ali. ‘Hij vertelde dat hij liedjes schrijft en piano speelt. Ook wist ik dat Auday super muzikaal is.’ Clotilde besloot De Muziekstraat te benaderen die enthousiast reageerde.

Magische- en belangrijke avond

Bijna alle elementen van het Landen in Noord Feest werden ingevuld door de bewoners van Startblok Elzenhagen. Een groepje had heerlijk gekookt, de band zorgde voor een spectaculair optreden, Adam deelde een dans performance en Emre stond achter de DJ tafel. ‘Het dansen met z’n alles was zo leuk! Oh my God en die oude vrouw die mee ging doen. Dus ja vooral het feit dat iedereen zo tof met elkaar omging vond ik echt heel leuk om te zien’ deelt Edie met ons, zij is één van de bewoners en ook nog gangmaker van Startblok Elzenhagen. ‘Het was een magische avond’, aldus Sanne. ‘Dit soort evenementen zijn erg belangrijk denk ik, om elkaar te leren kennen. En ook om verschillende groepen mensen met elkaar in contact te laten komen’, zegt David, projectmaker van Startblok Elzenhagen.

Hoe de sfeer was? Blije gezichten en veel enthousiasme, zoals uit onze video die we schoten ook blijkt!

Een indruk van de middag!