Skip to main content

‘De couscous van haar is echt de lekkerste, anders dan in een restaurant!’.

Rachid, opgegroeid in Marokko, 26 km van Nador en ja zijn lievelingseten is de couscous van zijn moeder. ‘De couscous van haar is echt de lekkerste, anders dan in een restaurant!’. Hij heeft drie zussen en een broer. ‘Zij wonen in Marokko en ik zie ze helaas niet zo vaak.’ Toen hij 22 jaar was kwam hij naar Nederland. Hoe hij het hier vindt? ‘Eerst moeilijk, maar het gaat elk jaar beter. Ik snap steeds meer hoe het hier werkt, spreek nu best goed Nederlands en vind het werk hier op Startblok leuk’. Rachid is namelijk de schoonmaker van Startblok Elzenhagen.

Dweilen, putsen en lappen

Rachid is de schoonmaker van Startblok Elzenhagen. Hij maakt de hallen schoon, of in zijn woorden ‘de galerijen’, de trappen, ramen, Noordpool en tot slot de wasserette. ‘Ik wil wel wat aan de bewoners vragen, willen jullie de ramen dicht houden in het trappenhuis? Soms regent het naar binnen en dit verpest de vloer’. Maandag is het de dag voor blok 1 t/m 4, dinsdag blok 5 en woensdag blok 6. ‘Misschien kunnen mensen hun schoenen en matjes op de dag dat ik hun gangen schoonmaak even binnen zetten? Dan kan ik er beter bij. Ow, laatste vraag: als er iemand wil voetballen in west, laat het mij weten. Ik ben een voetbalteam aan het oprichten. Gewoon leuk, niet per se professioneel.’

Gedroogde vijgen uit Nador

Rachid komt regelmatig kopjes koffie drinken op het kantoor van Startblok Elzenhagen. Soms neemt hij lekkers mee, zoals gedroogde vijgen van zijn zus uit Marokko en lekkere thee waarvan hij de naam alleen in het Arabisch kent. Rachid is de liefste schoonmaker die Startblok Elzenhagen kan hopen te hebben. ‘Hoe vrienden mij zouden omschrijven’ vraagt hij lachend. ‘Dat ik altijd mijn best doe, dat ik anderen altijd zo goed mogelijk wil helpen.’ Dat is Rachid, behulpzaam op elk moment!