Een goede start
Om een zo goed mogelijk project neer te zetten en te zorgen dat de nieuwe bewoners een goede start kunnen maken in Amsterdam is een Startblok Elzenhagen Panel samengebracht. Buurtbewoners, initiatiefnemers en ervaringsdeskundigen praten samen tijdens verschillende bijeenkomsten over de ontwikkeling.
De buurt
Tijdens de laatste bijeenkomst staat de relatie met de buurt centraal. Hoe zorgen we dat nieuwe bewoners snel hun weg kunnen vinden? Welke hulp hebben ze daarbij nodig? En hoe zorgen we voor verbinding tussen buurtbewoners en hun nieuwe buren?
‘Sommige buurtbewoners zijn kritisch, sommigen zijn afwachtend en anderen zijn positief tegenover de komst van zo’n grote groep jongeren en statushouders’, vertelt documentaire maakster en Startblok Riekerhaven bewoonster Bobbie. In oktober werd haar documentaire The Boys Next Door uitgezonden op BNN. In deze film volgt zij haar buurjongens, die als statushouders hun eerste stappen in de Nederlandse samenleving zetten. Ze bracht scherp in beeld waar zij tegenaan lopen en wat het betekent om zonder kennis van de Nederlandse taal en cultuur je weg te moeten vinden.
Open, eerlijk & kritisch
‘Ik vind het belangrijk om mee te doen aan dit panel, zodat ik mijn ervaringen kan delen’, zegt Bobbie. ‘Zo kunnen dingen die ik heb geleerd van het samen wonen met statushouders, weer worden gebruikt voor dit nieuwe project. Tijdens de panel gesprekken zijn we open, eerlijk en kritisch. Ik vind het heel goed dat we al zo vroeg in de ontwikkeling van Startblok Elzenhagen samen met buurtbewoners, buurtorganisaties en de initiatiefnemers aan tafel zitten. Zo kunnen we samen antwoorden bedenken op de vraag hoe je Startblok Elzenhagen in de buurt integreert en raakt iedereen meteen betrokken. Samen komen we verder.’
Interactieve kaart
En daar komen mooie plannen uit voort. Samen bedenken ze dat een interactieve kaart een mooie manier zou kunnen zijn om activiteiten en nuttige plaatsen met elkaar te delen. Als je thuis komt kun je in de hal op de kaart een plaats markeren in de buurt waar bijvoorbeeld een goede sportschool is, een gezellig buurthuis of een leuke activiteit. Als alle bewoners dat doen, dan ontdekken we samen de stad. Panellid Ali, zelf statushouder, zegt ‘Ik had geluk. Mijn oom woonde al in de buurt en heeft mij wegwijs gemaakt. Maar voor anderen die geen oom in Nederland hebben, is dit denk ik een heel goed idee!’.