Skip to main content

“Het was oprecht leuk,” zei een bewoner toen hij afscheid nam van de groep. Na een leerzame workshop waar hij milieuvriendelijke wc-reiniger en tandpasta maakte, stapte hij de deur uit en nam een trap naar beneden naar zijn huis. Dat is het voordeel van Startblok Elzenhagen. Voor de leuke activiteiten die er worden georganiseerd, hoef je meestal niet langer te lopen dan 2 minuten.

Badkamer editie

“Tandpasta met een citroensmaakje, dat heb ik altijd al gewild” zegt Eline. Dat is een ander voordeel van je eigen producten maken; je kan het naar eigen behoefte invullen. “Dat je kan ontkalken door water met azijn te mengen. Wat een handig middel”, deelt Arlo vrolijk tijdens het maken van de wc-reiniger.

Gezond voor milieu en onszelf

“De vrolijk gekleurde flessen beloven je schoonmaken zonder poetsen. Maar dat gemak heeft ook een prijs. Want de meeste schoonmaakmiddelen zijn juist vervuilend. Ze zijn niet alleen slecht voor het milieu, ze zijn ook niet goed voor onze gezondheid,” vertellen Adinda en Lisa in de gemeenschappelijke woonkamer van Lisa op Startblok Elzenhagen. Ze gaven daar twee weken geleden een workshop waar bewoners wc-reiniger en tandpasta konden maken.

Verschillende merken brengen 100% biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen op de markt. Ze zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen. Er wordt niet getest op dieren en ook met de verpakking wordt rekening gehouden met het milieu. Je kunt nog verder besparen op verpakking en transport: door zelf je schoonmaakmiddelen te maken. “Dat is nóg een stuk simpeler, goedkoper en leuker” verteld Lisa die bijna geen eigen schoonmaakmiddelen meer koopt.

Drie basis-ingrediënten zijn voldoende

Voor de wc-reiniger heb je niet meer dan drie ingrediënten nodig:

  • schoonmaakazijn
  • water
  • etherische olie

Azijn is het zuur in ons schoonmaak arsenaal. Azijn verwijdert niet alleen kalk, roest en urinesteen maar ook geurtjes. Verder doodt het bacteriën en is het schimmelwerend. Schenk een fles halfvol met water en vul de rest met de schoonmaakazijn. Voeg een paar druppeltjes etherische olie naar wens toe voor een lekkere geur.

Voor de tandpasta heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • zuiveringszout
  • kokosolie
  • etherische (pepermunt)olie

Zuiveringszout reinigt je tanden, neutraliseert zuren, neemt geurtjes weg, heeft een licht schurend effect en balanceert de zuurtegraad.

Het enige wat je hoeft te doen is: de kokosolie smelten (au-bain-marie) en zuiveringszout en (pepermunt)olie toevoegen. Klaar is Kees!

Volgende maand organiseren Lisa en Adinda weer een Make Your Own workshop. “Een keukeneditie misschien?” zegt Tom. “Met afwasmiddel en zeep?” Lisa en Adinda kijken elkaar aan en zeggen beide enthousiast: “goed idee, lets do it!”