Skip to main content

Zelfbeheer

Het Startblok wordt beheerd door haar eigen bewoners. In totaal is zo’n 10% van de bewoners betrokken bij het beheer van het Startblok!

Community building

In startblok Elzenhagen vormen de bewoners een hechte community. Iedereen kan bouwen aan zijn toekomst en een goede start in Amsterdam. Op het startblok is daarom veel aandacht voor ontmoeting. Er worden activiteiten georganiseerd voor en door bewoners, er zijn sportvoorzieningen en er is een clubhuis voor alle bewoners. Een startblok is dus meer dan alleen wonen. Daarom zetten we extra in op het gebied van community en faciliteren we verschillende plekken in het gebouw voor ontmoeting.

Kim

Duurzaamheid/energiecoach

Maak kennis met Kim

Kim, 26 jaar oud, houdt van dingen uitzoeken en is super technisch. Ze heeft de University College, met kustgeschiedenis en scheikunde gevolgd in Middelburg en de master Conservation Science in Zweden afgerond. Haar onderzoek ging over verschillende teersoorten. Nu werkt ze bij Helicon Conservation Support, als consultant klimaat en luchtkwaliteit. Ze monitort in musea over het juiste klimaat. Maar geeft ook advies van restoratie van monumenten.

Wat ga je doen op Startblok Elzenhagen?
Ik zal als duurzaamheid/energiecoach aan de slag gaan. Ik begin de aankomende weken met hoe de systemen hier werken. Daarna zal ik advies geven aan de bewoners hoe zij hiermee om moeten gaan. Als bewoners vragen hebben kunnen ze altijd op mij af stappen en dan zal ik kijken of ik hulp kan bieden. Daarnaast wil ik graag gaan samenwerken met de groencommissie.

Samen werken aan onze toekomst
Duurzaamheid is een erg belangrijk thema geworden. Alles wat we doen laat een voetprint achter. Het zou mooi zijn als we dat naar beneden kunnen halen door kleine aanpassingen aan ons gedrag en gebouwen. Vanuit een duurzaam en circulair perspectief zijn onze blokken tot stand gekomen.

Waar gaat je hart sneller van kloppen als je aan Startblok Elzenhagen denkt?
Als ik aan mijn buren denk, de verschillende culturen, tradities. Er woont zo’n leuke diverse groep mensen hier! Daarnaast voel mij er welkom hier. Zo heeft mijn buurman al altijd zijn deur open.

Amina

Projectmaker

Wie is Amina?
Amina is een nieuwe aanwinst in het zelfbeheerteam. Ze is vrolijk, opgewekt en gek op voeding, eten en het koken ervan. Ze is 23 jaar, geboren en getogen in Amsterdam. Ze werkt sinds kort als projectmaker bij Startblok Elzenhagen en studeert voeding en diëtetiek aan de HvA. Daarnaast houd ze van zingen, spelletjes dansen en veel gezelligheid!

Wat doe je precies als zelfbeheerder Projectmaker?
Samen met de andere projectmakers zorg ik ervoor dat er een fijne, leefbare en veilige sfeer heerst binnen het startblok. We sturen gangmakers aan en proberen op de hoogte te blijven van de pro’s en con’s op iemands gang. Daarnaast ben ik aanspreekpunt voor klachten, adviezen of gewoon een gezellig praatje.

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen als je aan Startblok Elzenhagen denkt?
Het extraatje aan het “thuiskom” gevoel. Het is meer dan slechts thuiskomen. Alle verschillende mensen die er voor elkaar zijn, wat gezelligs doen en de community die we samen met al ons verschillende verhalen met elkaar vormen. Ik leer steeds meer mensen kennen en voel me steeds meer thuis.

Wat wil jij de komende vijf jaar bereiken op het startblok?
Ik hoop zo veel mogelijk mensen te leren kennen. Ook wil ik nog heel veel gaan organiseren binnen Startblok, zoals voeding en lifestyle workshops om mensen te inspireren over voeding. Dat ze net zo enthousiast worden over voeding als ik!

Wat kunnen jouw buren straks voor jou doen?
Zorgen voor een gezellige borrel! En samen onze gang leuk en gezellig maken en houden.

Waar kunnen jouw buren voor bij jou terecht?
It don’t even matter. Echt anything. Al is het omdat je je verveelt, of voor een gezellig praatje. Let’s hang! Ze kunnen bij voor alles terecht. Tenzij ik het niet weet, of niet in huis heb uiteraard.

Shanice

Community Development

“Als je in Nederland over China wilt leren moet je in Leiden zijn. Eerst speelde ik met het idee om lid te worden van een studentenvereniging, maar na verloop van tijd bleek dat toch niet echt iets voor mij. Ondanks dat, heb ik er toch veel sociale contacten opgedaan. De eerste twee jaren heb ik bij de commissie van de studievereniging gezeten. Onder mijn klasgenoten zaten leerlingen van verschillende komaf. Ik denk wel dat het percentage studenten met een Aziatische achtergrond iets hoger lag dan bij andere studies. Ik ben het ook gaan studeren, omdat ik meer over mijn afkomst te weten wilde komen.”

“Een tijd terug heb ik in China gestudeerd. Ik woonde toen op een campus in Nanjing, de voormalige hoofdstad van China. Samen met een Oostenrijkse studente die daar ook was om te studeren, deelde ik één kamertje. We deden alles samen. Samen eten, samen ectmakers voor dat Elzenhagen veilig, leuk en gezellig blijft!uit, samen boodschappen doen. Met haar heb ik wel enorm geluk gehad. Met de kamer hadden we iets minder geluk. Het was een oud gebouw en de ruimte was best wel vies. Er zat overal schimmel. De douchekop hing bijna boven de toiletpot. Daarom was ik ook heel blij dat de studio die ik daarna in Elzenhagen kreeg helemaal nieuw was, met mijn eigen schone douche, toilet en keuken!”

“In vergelijking met China is het hier in Nederland erg geordend. Hier is het ook veel stiller dan daar. In Nanjing is het héél druk. Je hoort er vrijwel altijd en overal wel geluid, zoals getoeter op straat en mededelingen die door luidsprekers worden omgeroepen. In Nederland gelden er voor alles regels. Waar je je auto parkeert, hoeveel lantaarnpalen er horen te staan, zelfs de bomen zijn hier netjes in een rechte lijn geplant. Dit viel me pas echt op nadat ik in een ander land had gewoond.”

“Naast mijn werk voor Elzenhagen ben ik aan het solliciteren. Wellicht zou ik nog voor een periode terug naar China willen. Hier in Nederland is alles waarschijnlijk iets beter geregeld, maar daar maar daar is het eten uniek en veel smaakvoller!”

initiatiefnemers