Zelfbeheerders

Het Startblok wordt beheerd door haar eigen bewoners. In totaal is zo’n 10% van de bewoners betrokken bij het zelfbeheren van het Startblok!

Sociaal Beheer

Gangmakers

Per gang worden er een of twee gangmakers aangesteld. Deze bewoners zorgen per woongroep niet alleen voor handhaving van het huishoudelijk reglement, maar vooral ook voor gezelligheid en de sociale samenhang in de groep! De gangmakers ontvangen hiervoor een maandelijkse huurkorting. Ze worden aangestuurd door de projectmakers.

Projectmakers

Vijf bewoners van het Startblok zijn projectmaker, zij verzorgen het algehele sociale beheer. De projectmakers sturen de gangmakers aan en houden zich bezig met de hygiëne, veiligheid en leefbaarheid van het project. Daarbij staat het creëren van sociale samenhang voorop! Samen met het algemeen beheer vormen de projectmakers het beheerteam en regelen zij de dagelijkse gang van zaken in het Startblok.

Algemeen Beheer

Beheerder huurzaken

De beheerder huurzaken is verantwoordelijk voor de huuradministratie en de motivatie- en selectieprocedure van nieuwe bewoners. Bij hem of haar kun je terecht voor het tekenen van je huurcontract, het opzeggen of onderverhuren van je woning of bijvoorbeeld je inschrijving op de wachtlijst.

Technisch beheerder

De technisch beheerder is verantwoordelijk voor het coördineren en signaleren van al het onderhoud op het terrein en in de woongroepen. Onderhoudsverzoeken die bewoners doorgeven, worden opgepakt door de technisch beheerder en doorgezet naar het klusteam of naar De Key. Voor de uitvoering van kleine onderhoudsklussen stuurt deze beheerder een klusteam aan dat uit bewoners bestaat.

Community Developer

Er is één beheerder maatschappelijke invulling, oftewel de community developer. Deze beheerder ondersteunt de Bewonersvereniging. En houdt zich bezig met de diversiteit en de sociale cohesie van Startblok. Daarnaast onderhoudt deze beheerder contacten met derden, zoals onze buren.

PR en Communicatie

Startblok heeft één beheerder PR en communicatie. Deze verzorgt de communicatie per e-mail, nieuwsbrief en social media voor Startblok Elzenhagen. Als je een e-mail krijgt, dan is het waarschijnlijk van deze beheerder. Daarnaast beantwoordt hij of zij ook zo veel mogelijk jullie vragen.

Milon

Projectmaker

Wie is Milon?

Milon, 24 jaar, geadopteerd uit China. Ze is opgegroeid in Woerden. Ze heeft psychologie gestudeerd in Leiden en heeft de premaster International Development Studies aan de UvA afgerond. Haar droom is om bij een NGO te komen te werken, een NGO met projecten voor kinderen. Ze houdt van dansen en is gek op reizen. Waar precies? De hele wereld! Daarnaast is ze gek op koken en kan ze dit ook nog eens erg goed.

Wat doe je precies als zelfbeheerder Projectmaker?
Ik doe sinds kort de administratieve coördinerende kant van de projectmakers. Daarnaast ben ik samen met Ali begonnen aan de, hoe wij het noemen; hall developement. We gaan ons richten op hoe het gaat in de gangen van Startblok. Samen met de gangmakers zijn we bezig om activiteiten te organiseren waarin gangen elkaar leren kennen. Zo is er binnenkort een burenborrel! Daarnaast hebben we als doel dat de sfeer in de gangen behouden en of verbeterd wordt. Tot slot draai ik spreekuren op kantoor en heb ik elke week projectmakers vergadering.

Waar gaat je hart sneller van kloppen als je aan Startblok Elzenhagen denkt?
Ik zie startblok Elzenhagen als een verbindingsplek voor starters en statushouders. Een plek waar we elkaar kunnen helpen en samenkomen. Het zelfbeheer team, waar ik onderdeel van ben, heeft dit ook als doel: een gemeenschap bouwen waar iedereen zich thuis voelt en kan ontwikkelen en groeien.

Waarvoor kunnen jouw buren bij jou terecht?
Voor kopjes thee, een hart dat moet worden gelucht en natuurlijk om samen te koken.

Wat kunnen je buren voor jou betekenen?
Gezelligheid! Ik vind het leuk om andere culturen te leren kennen en van andere culturen te proeven.

Yanay

Projectmaker

Maak kennis met Yanay

Yanay, onze komiek en filosoof, 23 jaar en master student Business Administration aan de Universiteit van Amsterdam. Yanay speelt basketbal, zingt graag en houd ervan om sociaal te zijn. Aan haar aanstekelijke lach en grapjes raak je snel verslaafd. Daarnaast is ze nu een jaar zelfbeheerder Projectmaker bij Startblok Elzenhagen.

Wat doe je precies als Zelfbeheerder Projectmaker?
Als zelfbeheerder zorg ik voor de veiligheid en leefbaarheid binnen het project. Samen met de andere projectmakers sturen wij de gangmakers aan. Daarbij staat het creëren van sociale samenhang voorop!

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen als je aan Startblok Elzenhagen denkt?
Als ik denk aan alle verschillende en leuke mensen die in Startblok Elzenhagen wonen gaat mijn hart sneller kloppen. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal en samen vormen wij straks één gemeenschap. Dat is geweldig!

Wat wil jij de komende vijf jaar bereiken op het startblok?
Het liefst zou ik iedereen willen leren kennen. 540 jongeren, hoe pak ik dat aan? En daarnaast gun ik iedereen een goede start voor de rest van hun leven.

Wat kunnen jouw buren straks voor jou doen?
Mijn buren zouden mij kunnen helpen om een andere blik op bepaalde onderwerpen te geven. Ik denk dat we veel van elkaars levensverhaal en enthousiasme over verschillende onderwerpen kunnen leren.

Waar kunnen jouw buren voor bij jou terecht?
Ik probeer mijn buren zo goed als ik kan te helpen. Jullie kunnen mij altijd alles vragen. Naast zelfbeheerder ben ik ook gewoon je buurvrouw. Voor vriendschap kunnen mijn buren altijd bij mij terecht!

Kim

Duurzaamheid/energiecoach

Maak kennis met Kim

Kim, 26 jaar oud, houdt van dingen uitzoeken en is super technisch. Ze heeft de University College, met kustgeschiedenis en scheikunde gevolgd in Middelburg en de master Conservation Science in Zweden afgerond. Haar onderzoek ging over verschillende teersoorten. Nu werkt ze bij Helicon Conservation Support, als consultant klimaat en luchtkwaliteit. Ze monitort in musea over het juiste klimaat. Maar geeft ook advies van restoratie van monumenten.

Wat ga je doen op Startblok Elzenhagen?
Ik zal als duurzaamheid/energiecoach aan de slag gaan. Ik begin de aankomende weken met hoe de systemen hier werken. Daarna zal ik advies geven aan de bewoners hoe zij hiermee om moeten gaan. Als bewoners vragen hebben kunnen ze altijd op mij af stappen en dan zal ik kijken of ik hulp kan bieden. Daarnaast wil ik graag gaan samenwerken met de groencommissie.

Samen werken aan onze toekomst
Duurzaamheid is een erg belangrijk thema geworden. Alles wat we doen laat een voetprint achter. Het zou mooi zijn als we dat naar beneden kunnen halen door kleine aanpassingen aan ons gedrag en gebouwen. Vanuit een duurzaam en circulair perspectief zijn onze blokken tot stand gekomen.

Waar gaat je hart sneller van kloppen als je aan Startblok Elzenhagen denkt?
Als ik aan mijn buren denk, de verschillende culturen, tradities. Er woont zo’n leuke diverse groep mensen hier! Daarnaast voel mij er welkom hier. Zo heeft mijn buurman al altijd zijn deur open.

Amina

Projectmaker

Wie is Amina?
Amina is een nieuwe aanwinst in het zelfbeheerteam. Ze is vrolijk, opgewekt en gek op voeding, eten en het koken ervan. Ze is 23 jaar, geboren en getogen in Amsterdam. Ze werkt sinds kort als projectmaker bij Startblok Elzenhagen en studeert voeding en diëtetiek aan de HvA. Daarnaast houd ze van zingen, spelletjes dansen en veel gezelligheid!

Wat doe je precies als zelfbeheerder Projectmaker?
Samen met de andere projectmakers zorg ik ervoor dat er een fijne, leefbare en veilige sfeer heerst binnen het startblok. We sturen gangmakers aan en proberen op de hoogte te blijven van de pro’s en con’s op iemands gang. Daarnaast ben ik aanspreekpunt voor klachten, adviezen of gewoon een gezellig praatje.

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen als je aan Startblok Elzenhagen denkt?
Het extraatje aan het “thuiskom” gevoel. Het is meer dan slechts thuiskomen. Alle verschillende mensen die er voor elkaar zijn, wat gezelligs doen en de community die we samen met al ons verschillende verhalen met elkaar vormen. Ik leer steeds meer mensen kennen en voel me steeds meer thuis.

Wat wil jij de komende vijf jaar bereiken op het startblok?
Ik hoop zo veel mogelijk mensen te leren kennen. Ook wil ik nog heel veel gaan organiseren binnen Startblok, zoals voeding en lifestyle workshops om mensen te inspireren over voeding. Dat ze net zo enthousiast worden over voeding als ik!

Wat kunnen jouw buren straks voor jou doen?
Zorgen voor een gezellige borrel! En samen onze gang leuk en gezellig maken en houden.

Waar kunnen jouw buren voor bij jou terecht?
It don’t even matter. Echt anything. Al is het omdat je je verveelt, of voor een gezellig praatje. Let’s hang! Ze kunnen bij voor alles terecht. Tenzij ik het niet weet, of niet in huis heb uiteraard.

Michiel

Projectmaker

Wie ben je?
Mijn naam is Michiel Bakker. Geboren in Kampen en opgegroeid in Dronten. Ik woon nu al een jaar dik tevreden in Startblok Elzenhagen. Ik ben een ontzettend aardige, vrolijke en sociale jongen op zoek naar de vrouw van mijn leven. Een van mijn grote passies is muziek. In mijn kamer heb ik sinds kort een echte Steinberg piano waar ik de godganse dag op zit te pingelen. Achter deze toetsen bedenk ik liedjes en schrijf ik mijn eigen composities. Een tijdlang was ik de lead singer van de band Cloudy Daze. Geweldige muziek, al zeg ik het zelf. Check ons op Spotify!

Wat doe je precies als projectmaker?
Als er problemen zijn op het startblok kom ik erachter wat er precies aan de hand is. Het kan bijvoorbeeld gaan over geluidsoverlast of een conflict tussen bewoners. Ik bekijk het verhaal vanuit alle kanten en daarna onderneem ik actie. Altijd ga ik met mensen in gesprek om er samen uit te komen.

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen als je denkt aan Startblok Elzenhagen?
De gezelligheid. Sinds ik hier woon heb ik veel nieuwe leuke mensen ontmoet. Ik heb veel contact met mijn buren waarvan er een uit Syrië komt en de ander uit Irak. We chillen samen. Het is fijn om mensen in de buurt te hebben die ervoor zorgen dat ik me hier thuis voel. Daarnaast trek ik veel op met Ties van communicatie. Hij is echt mijn steun en toeverlaat. Zonder hem zou ik me maar verloren voelen op deze planeet.

Wat wil je de komende vijf jaar bereiken op het Startblok?
Goh, wat een kutvraag. Weet ik veel. Pizza eten. Heerser worden van Mordor. Of poortwachter, dat mag ook. In Elzenhagen wil ik graag nog meer nieuwe mensen leren kennen. Daarnaast wil ik mijn piano skills verder ontwikkelen en composities schrijven in de hoop dat ik ooit net zo goed ga worden als Franz Lehár, mijn grote idool.

Waarvoor kunnen buren bij jou terecht?
Gewoon als tussenpersoon bij probleempjes, een luisterend oor. Of wanneer ze op zoek zijn naar iemand die urenlang met ze gepassioneerd over opera wil praten. Tot nu toe is daar weinig animo voor maar je weet maar nooit, mijn deur staat altijd open.

Ties

Communicatie

Wie ben je?
Ik ben Ties Teurlings en ik kom uit Oosterhout, een stadje in Brabant, vlakbij Breda. Mijn lievelingseten is lasagne van de Aldi. Ook de krabsalade van de Aldi kan ik iedereen van harte aanbevelen. Ik vind het heel fijn om te lezen en te schrijven. In 2017 schreef ik mijn eerste gepubliceerde boek Krentenkoppen dat voor altijd is te vinden in alle de bibliotheken van Nederland.

Wat doe je precies als Communicatiemedewerker?
Als communicatiemedewerker ben ik verantwoordelijk voor de communicatie. Zowel voor onze bewoners als voor de buitenwereld.
Ik beheer onder andere de social media, de Instagram en de Starblok Elzenhagen email. Tevens schrijf ik stukjes over onze community. Daarnaast ben ik ook inzetbaar als Paashaas waarbij ik eieren verstopte rondom onze blokken. Voor de andere feestdagen heb ik ook allerlei leuke ideeën!

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen als je aan Startblok Elzenhagen denkt?
Ik woon al zes jaar in Amsterdam en ik heb me nooit eerder ergens zo thuis gevoeld als in Elzenhagen. De mensen van mijn gang zijn inmiddels vrienden. Mensen die ik vertrouw en bij wie ik terecht kan. Als ik aan Elzenhagen denk, denk ik aan hen.

Wat wil jij de komende vijf jaar bereiken op het startblok?
Ik wil graag nog meer op mijn eigen benen kunnen staan. Graag zou ik weer een tweede boek publiceren en vorderingen maken in de cabaretwereld. Ook vind ik het leuk en belangrijk om ideeën uit te wisselen over onze toekomst.

Waar kunnen jouw buren voor bij jou terecht?
Het afgelopen jaar heb ik vooral van hen gekregen. Lekker eten voornamelijk. Van mijn Afghaanse huisgenoot Ali kreeg ik heerlijke Kabuli Pulao, van mijn Georgische huisgenote chatjapoeri en mijn Half-Griekse huisgenotes overladen me met Spanakopitas en andere lekkernijen. Zelf gooi ik niet zulke hoge ogen op gastronomisch gebied daarom kunnen mijn ganggenoten voornamelijk bij mij terecht voor versgebakken kletskoek.

Ali

Projectmaker

Wie ben je?
Ik ben Ali, ik ben geboren in Aleppo waar ik economie heb gestudeerd. Na drie jaar in Turkije woon ik nu al anderhalf jaar in Nederland. Ik ben gek op tahin en naar muziek luisteren. Daarnaast vind ik het leuk om met iedereen in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld tijdens het door mij opgerichte Taalcafé.

Wat doe je precies als Projectmaker?
Ik motiveer de gangmakers en bewoners om betrokken te zijn bij het project en dat ze zich verbonden voelen met onze gemeenschap. Ik ben een soort ‘steuntje in de rug’ om ijs te breken tussen bewoners met verschillende achtergronden. Maar het belangrijke voor mij is dat de bewoners zich veilig voelen op Startblok Elzenhagen.

Wat doe je precies met het Taalcafe?
Het Taalcafe is elke woensdag van 19 tot 21 uur. Hier ontmoeten bewoners elkaar, wisselen we ervaring uit en helpen we elkaar met Nederlands. Ik probeer het nu uit te breiden met o.a. meer talen. Het is leuk om te zien dat het groeit. Er komen steeds meer mensen bij. Het is echt een soort Taalcafe gemeenschap. Voor mij is het ook erg fijn, want mijn Nederlands gaat ook erg vooruit. Onder de huidige omstandigheden zien we elkaar via de computer.

Waar gaat je hart sneller van kloppen als je aan Startblok Elzenhagen denkt?
Alle woningen en woongroepen zouden zo moeten zijn zoals Startblok Elzenhagen. Het maakt hier niet uit waar je vandaan komt, wat je overtuigingen zijn. We horen bij elkaar.

Waarvoor kunnen jouw buren bij jou terecht?
Voor alles! In mijn gang hoef je alleen maar aan te kloppen. We sms’en elkaar niet maar kloppen gewoon aan. Ook hadden we laatste een gangborrel, waarbij we elkaar zagen in de deuropening. Op afstand maar toch reuze gezellig!

Wat kunnen je buren voor jou betekenen?
Dat we kleine kletspraatjes houden, dat we dingen van elkaar kunnen lenen, en samen koken en eten.

David

Communicatie + PR

Wie ben je?
David is 26 jaar oud en studeert momenteel politicologie aan de VU. Na vele reizen, verhuizingen en het leven van een vluchteling uit Syrië, heeft hij z'n hart verloren aan het Startblok. Hij is gek op talen leren en maakt de lekkerste Syrische gerechten. In september gaat hij beginnen met Midden-Oosten studies aan Leiden Universiteit.

Wat doe je precies als zelfbeheerder ?
‘Als algemeen communicatie en PR beheerder heb ik contact met verschillende organisaties om te zorgen dat Startblok een mooie gemeenschap wordt. Daarnaast vertaal ik de belangrijke berichten naar vier talen voor de bewoners die moeite hebben met Nederlands. Samen met de andere communicatie en de community development beheerders regelen wij de zaken op Startblok.'

Waar gaat jouw hart harder van kloppen als je aan Startbok Elzenhagen denkt?
‘Wat een mooie vraag! Mijn hart gaat sowieso sneller kloppen als ik aan Startblok denk. Ik vind Startblok echt een bijzondere plek. Ik denk dat het veel statushouders gaat helpen bij hun integratie hier in Amsterdam. Ik heb het gevoel dat het hier niet uit maakt wie je bent; Nederlander of statushouders. Ik ben hier gewoon mens.

Wat wil jij de komende vijf jaar bereiken op Startblok?
‘Dat wij een sterke community worden waarbij iedereen zich thuis voelt!’

Wat kunnen jouw buren voor jou doen?
‘Ik hoop dat zij mij hun taal kunnen leren. Ik ben gek op talen en leer elke dag meer Nederlands. Daarnaast hoop ik dat mijn buren mij meer kunnen leren over hun cultuur.’

Waar kunnen jouw buren voor bij jou terecht?
‘Een biertje of theetje met een goed gesprek. Ik hou van de gezelligheid!’

Sarah

Community Development

Wie ben je?
“Ik ben Sarah, 26 jaar. Geboren en getogen Amsterdammer. Mijn ouders komen uit Marokko dus ik heb een Marokkaanse achtergrond. Ik ben opgegroeid in West. Na mijn opleiding Handel & Management ben ik gaan werken als nanny. Dat was eigenlijk eerst een bijbaantje maar gaandeweg bleek ik het hartstikke leuk te vinden."

Wat doe je precies als Community Development?
“Ik sta klaar voor alle bewoners. Voor hen bedenken we evenementen en organiseren we ze. Ook proberen we uit te vinden wat de bewoners willen. Wat voor hen belangrijk is. Ik hou enorm van met mensen werken. Voor mij is het heel vanzelfsprekend dat ik mijn stem laat horen maar ik merk dat dit niet voor iedereen geldt. In mijn functie vertegenwoordig ik de bewoners en moedig ik ze aan om hun stem ook te laten horen.”

Waarvan gaat je hart sneller kloppen denkend aan Startblok Elzenhagen?
“Vanaf het begin vind ik het hier al heel leuk. Voor mij is dit een vertrouwde buurt omdat hier vroeger mijn basisschool stond. Hier in Elzenhagen wonen super verschillende mensen, dat maakt het hier heel leuk. Ook verschillende leeftijden. Iedereen komt hier gezellig met z’n allen samen, dat vind ik heel fijn. Je kunt gewoon ergens bij gaan zitten zonder dat je per sé met die mensen hoeft af te spreken.”

Wat wil je over vijf jaar hebben bereikt?
“Dat is een goeie vraag! Haha. Ik wil gaan starten met een opleiding, basisonderwijs, dus misschien heb ik over vijf jaar die net afgerond. Ook weer met kinderen. Hier in Elzenhagen is mijn plan om vooral veel te contact te maken. Dus ik hoop aan het eind heel veel nieuwe mensen te hebben ontmoet om samen leuke dingen mee te kunnen doen.”

Waarvoor kunnen buren bij jou terecht?
“Heel veel vrienden van mij zien mij als een motivational speaker. Als ze ergens motivatie voor nodig hebben komen ze daarvoor bij mij. Ik bied een luisterend oor en iemand die raad kan geven. Iemand kan bij mij echt zijn verhaal doen. Daarnaast vind ik het ook echt leuk om dingen met mensen samen te doen.”

Rosanna

Community Development

Wie ben je?
“Ik ben Rosanna, ik ben 28 jaar en ik ben opgegroeid in Amstelveen. In Middelburg heb ik religiewetenschap, psychologie en cognitieve wetenschap gestudeerd aan University College Roosevelt. Daar woonde ik op de campus van de universiteit, ook een soort community. Het grote verschil met Elzenhagen is dat we daar in een stad zaten waar wij de enige jonge mensen waren. We waren heel erg op elkaar aangewezen. Iedereen heeft er ook goede vrienden aan overgehouden. Kim, onze duurzaamheidscoach, heeft er ook gestudeerd. In juni ben ik afgestudeerd van mijn master antropologie aan de Universiteit Utrecht. Sinds kort werk ik dus als zelfbeheerder community development voor Elzenhagen endaarnaast bij de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst) als hoormedewerker. Samen met collega’s voer ik daar de eerste gesprekken met nieuwe asielzoekers.”

Wat doe je precies als zelfbeheerder community development?
“Samen met mijn nieuwe collega Sarah ga ik onderzoeken wat de bewoners precies willen. Waar iedereen behoefte aan heeft. Daarbij ga ik ook contact onderhouden met de organisaties rondom het Startblok, zoals bijvoorbeeld Warm Welkom, JIP en DOCK.”
Waarvan gaat je hart sneller kloppen als je denkt aan Startblok Elzenhagen?
“Ik ben heel blij dat ik hier woon. Het is leuk om steeds meer mensen te leren kennen. Ik vind het fijn dat ik geen afspraken hoef te maken om elkaar te ontmoeten. Ik kan gewoon zeggen: ‘hé. Jongens, wie heeft er zin om even een kopje thee te drinken?’”

Waarvoor kunnen jouw buren bij jou terecht?
“Voor gezelligheid! Samen spelletjes doen, even hangen op het balkon of even bijkletsen.”

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
“Als ik in Nederland blijf wil ik graag in Amsterdam Noord blijven wonen. Ik vind het fijn dat het hier rustiger is, groener, meer ruimte dan in de stad. Met lekker weer ligt hier iedereen in een plastic opblaasbeest gezellig te dobberen in het kanaal. In het Noorderpark blijft de ijssalon tijdens de Ramadam open tot twee uur s'nachts, dat is ook echt top!"

Rene

Technisch Beheerder

Wie ben je?
Mijn naam is Rene Kok. Ik kom uit Midwoud, een klein dorpje in West-Friesland. Ik woon nu iets meer dan een jaar op Startblok Elzenhagen. Naast mijn werk op het Startblok studeer ik biomedische wetenschappen aan de UvA, met veel plezier. In mijn vrije tijd kan je mij treffen met een fototoestel (ik houd erg van landschaps-fotografie), of natuurlijk met een goed boek!

Wat doe je precies als technisch beheerder?
Als er problemen zijn in een woning, of bij een technische installatie buiten de woningen, probeer ik deze zo snel mogelijk op te lossen. Dingen die ik, en onze klusser Tirish niet op kunnen lossen geven wij door aan de corporaties of andere partijen. Op deze manier kom ik met veel mensen in aanraking, wat mijn functie erg leuk maakt.

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen als je denkt aan Startblok Elzenhagen?
De manier waarop het ondanks dat het een groot complex is, toch als een klein dorp aanvoelt. Wanneer je op het startblok rondloopt kom je altijd wel bekende mensen tegen, en word je ook gegroet. Ik vind het erg fijn om zo te wonen.

Wat wil je de komende vijf jaar bereiken op het Startblok?
Ik hoop het komende jaar iedereen zo goed mogelijk te helpen, en nog meer mensen te leren kennen. Ook hoop ik mijn studie af te ronden, en ook in dit vakgebied verder groeien.

Waarvoor kunnen buren bij jou terecht?
Voor alles waarbij ik kan helpen. Op mijn gang staat iedereen echt voor elkaar klaar, wat het heel leuk maakt. Ook vind ik het leuk om samen te koken, boeken uit te wisselen of gewoon voor een praatje.

initiatiefnemers