Zelfbeheerders

Het Startblok wordt beheerd door haar eigen bewoners. In totaal is zo’n 10% van de bewoners betrokken bij het zelfbeheren van het Startblok!

Sociaal Beheer

Gangmakers

Per gang worden er een of twee gangmakers aangesteld. Deze bewoners zorgen per woongroep niet alleen voor handhaving van het huishoudelijk reglement, maar vooral ook voor gezelligheid en de sociale samenhang in de groep! De gangmakers ontvangen hiervoor een maandelijkse huurkorting. Ze worden aangestuurd door de projectmakers.

Projectmakers

Vijf bewoners van het Startblok zijn projectmaker, zij verzorgen het algehele sociale beheer. De projectmakers sturen de gangmakers aan en houden zich bezig met de hygiëne, veiligheid en leefbaarheid van het project. Daarbij staat het creëren van sociale samenhang voorop! Samen met het algemeen beheer vormen de projectmakers het beheerteam en regelen zij de dagelijkse gang van zaken in het Startblok.

Algemeen Beheer

Beheerder huurzaken

De beheerder huurzaken is verantwoordelijk voor de huuradministratie en de motivatie- en selectieprocedure van nieuwe bewoners. Bij hem of haar kun je terecht voor het tekenen van je huurcontract, het opzeggen of onderverhuren van je woning of bijvoorbeeld je inschrijving op de wachtlijst.

Technisch beheerder

De technisch beheerder is verantwoordelijk voor het coördineren en signaleren van al het onderhoud op het terrein en in de woongroepen. Onderhoudsverzoeken die bewoners doorgeven, worden opgepakt door de technisch beheerder en doorgezet naar het klusteam of naar De Key. Voor de uitvoering van kleine onderhoudsklussen stuurt deze beheerder een klusteam aan dat uit bewoners bestaat.

Community Developer

Er is één beheerder maatschappelijke invulling, oftewel de community developer. Deze beheerder ondersteunt de Bewonersvereniging. En houdt zich bezig met de diversiteit en de sociale cohesie van Startblok. Daarnaast onderhoudt deze beheerder contacten met derden, zoals onze buren.

PR en Communicatie

Startblok heeft één beheerder PR en communicatie. Deze verzorgt de communicatie per e-mail, nieuwsbrief en social media voor Startblok Elzenhagen. Als je een e-mail krijgt, dan is het waarschijnlijk van deze beheerder. Daarnaast beantwoordt hij of zij ook zo veel mogelijk jullie vragen.

Kim

Duurzaamheid/energiecoach

Maak kennis met Kim

Kim, 26 jaar oud, houdt van dingen uitzoeken en is super technisch. Ze heeft de University College, met kustgeschiedenis en scheikunde gevolgd in Middelburg en de master Conservation Science in Zweden afgerond. Haar onderzoek ging over verschillende teersoorten. Nu werkt ze bij Helicon Conservation Support, als consultant klimaat en luchtkwaliteit. Ze monitort in musea over het juiste klimaat. Maar geeft ook advies van restoratie van monumenten.

Wat ga je doen op Startblok Elzenhagen?
Ik zal als duurzaamheid/energiecoach aan de slag gaan. Ik begin de aankomende weken met hoe de systemen hier werken. Daarna zal ik advies geven aan de bewoners hoe zij hiermee om moeten gaan. Als bewoners vragen hebben kunnen ze altijd op mij af stappen en dan zal ik kijken of ik hulp kan bieden. Daarnaast wil ik graag gaan samenwerken met de groencommissie.

Samen werken aan onze toekomst
Duurzaamheid is een erg belangrijk thema geworden. Alles wat we doen laat een voetprint achter. Het zou mooi zijn als we dat naar beneden kunnen halen door kleine aanpassingen aan ons gedrag en gebouwen. Vanuit een duurzaam en circulair perspectief zijn onze blokken tot stand gekomen.

Waar gaat je hart sneller van kloppen als je aan Startblok Elzenhagen denkt?
Als ik aan mijn buren denk, de verschillende culturen, tradities. Er woont zo’n leuke diverse groep mensen hier! Daarnaast voel mij er welkom hier. Zo heeft mijn buurman al altijd zijn deur open.

Amina

Projectmaker

Wie is Amina?
Amina is een nieuwe aanwinst in het zelfbeheerteam. Ze is vrolijk, opgewekt en gek op voeding, eten en het koken ervan. Ze is 23 jaar, geboren en getogen in Amsterdam. Ze werkt sinds kort als projectmaker bij Startblok Elzenhagen en studeert voeding en diëtetiek aan de HvA. Daarnaast houd ze van zingen, spelletjes dansen en veel gezelligheid!

Wat doe je precies als zelfbeheerder Projectmaker?
Samen met de andere projectmakers zorg ik ervoor dat er een fijne, leefbare en veilige sfeer heerst binnen het startblok. We sturen gangmakers aan en proberen op de hoogte te blijven van de pro’s en con’s op iemands gang. Daarnaast ben ik aanspreekpunt voor klachten, adviezen of gewoon een gezellig praatje.

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen als je aan Startblok Elzenhagen denkt?
Het extraatje aan het “thuiskom” gevoel. Het is meer dan slechts thuiskomen. Alle verschillende mensen die er voor elkaar zijn, wat gezelligs doen en de community die we samen met al ons verschillende verhalen met elkaar vormen. Ik leer steeds meer mensen kennen en voel me steeds meer thuis.

Wat wil jij de komende vijf jaar bereiken op het startblok?
Ik hoop zo veel mogelijk mensen te leren kennen. Ook wil ik nog heel veel gaan organiseren binnen Startblok, zoals voeding en lifestyle workshops om mensen te inspireren over voeding. Dat ze net zo enthousiast worden over voeding als ik!

Wat kunnen jouw buren straks voor jou doen?
Zorgen voor een gezellige borrel! En samen onze gang leuk en gezellig maken en houden.

Waar kunnen jouw buren voor bij jou terecht?
It don’t even matter. Echt anything. Al is het omdat je je verveelt, of voor een gezellig praatje. Let’s hang! Ze kunnen bij voor alles terecht. Tenzij ik het niet weet, of niet in huis heb uiteraard.

Mirwais

Projectmaker

Wie ben je?
Mijn naam is Mirwais Mirzad, geboren in Herat Afghanistan en woon nu sinds december 2015 in Amsterdam Nederland. Ik doe het opleiding architectuur en ben heel erg technisch. Ik werk sinds kort als projectmaker bij de Startblok Elzenhagen en ben een vriendelijke, behulpzaam en vrolijke jonge die altijd met passie werk. Verder hou ik heel erg van sporten en koken.
Wat doe je precies als Projectmaker?
Als projectmaker ben ik verantwoordelijk voor eigenlijk alles wat binnen de Startblok Elzenhagen gebeurd. Samen met mijn collega’s lossen we de conflicten op en organiseren we feestjes, trainingen en cursussen voor de bewoners. Hiermee willen we van het Startblok Elzenhagen een ideale woonomgeving van maken.

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen als je denkt aan Startblok Elzenhagen?
Dat ik in zo’n ideale plek mogen wonen. In Startblok Elzenhagen heb ik mijn nestje en dat ik hier comfortabel leef, zegt eigenlijk alles. Steeds leer ik mensen kennen en dat geeft me extra thuisgevoel.

Wat wil jij de komende vijf jaar bereiken op het startblok?
Ik zou graag een groot netwerk willen creëren met de mensen uit Elzenhagen. En dit wil ik doen door veel meer activiteiten te organiseren binnen de blokken.

Wat kunnen jouw buren straks voor jou doen?
Zoveel mogelijk leuke dingen als feestjes, borreltjes en enz. verder de hygiëne spreekt vanzelf!!

Waar kunnen jouw buren voor bij jou terecht?
Zij zijn altijd welkom voor anything !! ik ben een sociaal jonge en hou heel erg van gezellig praatjes en als er iets is sta ik altijd open om te helpen.

Sarah

Community Development

Wie ben je?
“Ik ben Sarah, 26 jaar. Geboren en getogen Amsterdammer. Mijn ouders komen uit Marokko dus ik heb een Marokkaanse achtergrond. Ik ben opgegroeid in West. Na mijn opleiding Handel & Management ben ik gaan werken als nanny. Dat was eigenlijk eerst een bijbaantje maar gaandeweg bleek ik het hartstikke leuk te vinden."

Wat doe je precies als Community Development?
“Ik sta klaar voor alle bewoners. Voor hen bedenken we evenementen en organiseren we ze. Ook proberen we uit te vinden wat de bewoners willen. Wat voor hen belangrijk is. Ik hou enorm van met mensen werken. Voor mij is het heel vanzelfsprekend dat ik mijn stem laat horen maar ik merk dat dit niet voor iedereen geldt. In mijn functie vertegenwoordig ik de bewoners en moedig ik ze aan om hun stem ook te laten horen.”

Waarvan gaat je hart sneller kloppen denkend aan Startblok Elzenhagen?
“Vanaf het begin vind ik het hier al heel leuk. Voor mij is dit een vertrouwde buurt omdat hier vroeger mijn basisschool stond. Hier in Elzenhagen wonen super verschillende mensen, dat maakt het hier heel leuk. Ook verschillende leeftijden. Iedereen komt hier gezellig met z’n allen samen, dat vind ik heel fijn. Je kunt gewoon ergens bij gaan zitten zonder dat je per sé met die mensen hoeft af te spreken.”

Wat wil je over vijf jaar hebben bereikt?
“Dat is een goeie vraag! Haha. Ik wil gaan starten met een opleiding, basisonderwijs, dus misschien heb ik over vijf jaar die net afgerond. Ook weer met kinderen. Hier in Elzenhagen is mijn plan om vooral veel te contact te maken. Dus ik hoop aan het eind heel veel nieuwe mensen te hebben ontmoet om samen leuke dingen mee te kunnen doen.”

Waarvoor kunnen buren bij jou terecht?
“Heel veel vrienden van mij zien mij als een motivational speaker. Als ze ergens motivatie voor nodig hebben komen ze daarvoor bij mij. Ik bied een luisterend oor en iemand die raad kan geven. Iemand kan bij mij echt zijn verhaal doen. Daarnaast vind ik het ook echt leuk om dingen met mensen samen te doen.”

Rosanna

Community Development

Wie ben je?
“Ik ben Rosanna, ik ben 28 jaar en ik ben opgegroeid in Amstelveen. In Middelburg heb ik religiewetenschap, psychologie en cognitieve wetenschap gestudeerd aan University College Roosevelt. Daar woonde ik op de campus van de universiteit, ook een soort community. Het grote verschil met Elzenhagen is dat we daar in een stad zaten waar wij de enige jonge mensen waren. We waren heel erg op elkaar aangewezen. Iedereen heeft er ook goede vrienden aan overgehouden. Kim, onze duurzaamheidscoach, heeft er ook gestudeerd. In juni ben ik afgestudeerd van mijn master antropologie aan de Universiteit Utrecht. Sinds kort werk ik dus als zelfbeheerder community development voor Elzenhagen endaarnaast bij de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst) als hoormedewerker. Samen met collega’s voer ik daar de eerste gesprekken met nieuwe asielzoekers.”

Wat doe je precies als zelfbeheerder community development?
“Samen met mijn nieuwe collega Sarah ga ik onderzoeken wat de bewoners precies willen. Waar iedereen behoefte aan heeft. Daarbij ga ik ook contact onderhouden met de organisaties rondom het Startblok, zoals bijvoorbeeld Warm Welkom, JIP en DOCK.”
Waarvan gaat je hart sneller kloppen als je denkt aan Startblok Elzenhagen?
“Ik ben heel blij dat ik hier woon. Het is leuk om steeds meer mensen te leren kennen. Ik vind het fijn dat ik geen afspraken hoef te maken om elkaar te ontmoeten. Ik kan gewoon zeggen: ‘hé. Jongens, wie heeft er zin om even een kopje thee te drinken?’”

Waarvoor kunnen jouw buren bij jou terecht?
“Voor gezelligheid! Samen spelletjes doen, even hangen op het balkon of even bijkletsen.”

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
“Als ik in Nederland blijf wil ik graag in Amsterdam Noord blijven wonen. Ik vind het fijn dat het hier rustiger is, groener, meer ruimte dan in de stad. Met lekker weer ligt hier iedereen in een plastic opblaasbeest gezellig te dobberen in het kanaal. In het Noorderpark blijft de ijssalon tijdens de Ramadam open tot twee uur s'nachts, dat is ook echt top!"

Shanice

Community Development

“Als je in Nederland over China wilt leren moet je in Leiden zijn. Eerst speelde ik met het idee om lid te worden van een studentenvereniging, maar na verloop van tijd bleek dat toch niet echt iets voor mij. Ondanks dat, heb ik er toch veel sociale contacten opgedaan. De eerste twee jaren heb ik bij de commissie van de studievereniging gezeten. Onder mijn klasgenoten zaten leerlingen van verschillende komaf. Ik denk wel dat het percentage studenten met een Aziatische achtergrond iets hoger lag dan bij andere studies. Ik ben het ook gaan studeren, omdat ik meer over mijn afkomst te weten wilde komen.”

“Een tijd terug heb ik in China gestudeerd. Ik woonde toen op een campus in Nanjing, de voormalige hoofdstad van China. Samen met een Oostenrijkse studente die daar ook was om te studeren, deelde ik één kamertje. We deden alles samen. Samen eten, samen ectmakers voor dat Elzenhagen veilig, leuk en gezellig blijft!uit, samen boodschappen doen. Met haar heb ik wel enorm geluk gehad. Met de kamer hadden we iets minder geluk. Het was een oud gebouw en de ruimte was best wel vies. Er zat overal schimmel. De douchekop hing bijna boven de toiletpot. Daarom was ik ook heel blij dat de studio die ik daarna in Elzenhagen kreeg helemaal nieuw was, met mijn eigen schone douche, toilet en keuken!”

“In vergelijking met China is het hier in Nederland erg geordend. Hier is het ook veel stiller dan daar. In Nanjing is het héél druk. Je hoort er vrijwel altijd en overal wel geluid, zoals getoeter op straat en mededelingen die door luidsprekers worden omgeroepen. In Nederland gelden er voor alles regels. Waar je je auto parkeert, hoeveel lantaarnpalen er horen te staan, zelfs de bomen zijn hier netjes in een rechte lijn geplant. Dit viel me pas echt op nadat ik in een ander land had gewoond.”

“Naast mijn werk voor Elzenhagen ben ik aan het solliciteren. Wellicht zou ik nog voor een periode terug naar China willen. Hier in Nederland is alles waarschijnlijk iets beter geregeld, maar daar maar daar is het eten uniek en veel smaakvoller!”

Anouk

Community Development

Anouk (28) woont samen met haar ratten Puk & Neo in Elzenhagen. Ze werkte onder andere als receptioniste voor Stayokay, Armada Music en Deliveroo.
Sinds kort is zij onze kersverse aanwinst voor het Zelfbeheer Team!

“Hiervoor heb ik bijna vijf jaar anti-kraak gewoond in Amsterdam. Hierbij bescherm je als het ware een leegstaand pand. Ik heb overal in Amsterdam gewoond, op alle denkbare
manieren. Zo woonde ik een tijdje in een oud schoolgebouw, anderhalve maand op de Haarlemmerdijk en in een pand met tienermoeders. Bij anti-kraak weet je nooit voor hoe
lang je ergens kunt blijven wonen. Dat kan twee jaar zijn, maar ook twee maanden. In totaal heb ik negen keer moeten verhuizen waarbij ik elke keer alles wat ik had opgebouwd weer
achter moest laten. Ook is het niet overal ingericht voor mensen om echt te wonen, zeg maar. Om zo te wonen moet je wel een beetje creatief zijn. In een hoekje van mijn kamer
heb ik ooit zelf een eigen keukentje gebouwd omdat die er gewoon niet was. Dit zorgde ervoor dat ik minder waarde ben gaan hechten aan mijn meubels. Na de zoveelste
verhuizing ben ik maar gewoon spulletjes van straat gaan halen. Zo heb ik bijvoorbeeld een keer een weggegooide didgeridoo gevonden. Hartstikke leuk.”
“Door mijn vriend Semmie, die in blok 3 woont, heb ik Elzenhagen leren kennen. Voordat ik hier woonde kwam ik al heel vaak bij hem over de vloer. Toen vond ik het hier al heel gezellig. Deze zomer lukte het me eindelijk om hier ook te gaan wonen. Na al die jaren antikraak was de schone kamer in Elzenhagen wel even wennen. Zo wit! Ha, ha. Opeens kwam er bij mij ook een heleboel rust omdat ik nu de zekerheid heb dat ik hier in ieder geval
vijf jaar mag blijven wonen. Het was best vermoeiend om de hele tijd die verhuizing boven je hoofd te hebben hangen. Al jaren was het mijn wens om een eigen vaste plek in Amsterdam
te kunnen regelen. Na vijf jaar is me dat nu eindelijk gelukt. Het is heel fijn om te weten dat ik niet ineens het bericht krijgt dat ik eruit word gekickt.”
“Sinds ik hier woon zit ik eraan te denken om weer met een opleiding of een cursus te beginnen. Ik zit zelf altijd al heel erg goed met dieren, in mijn leven. Dus het lijkt me heel
leuk om een dierenopleiding te volgen. Ik hoef ook niet per sé in Amsterdam te blijven wonen. Later wil ik graag een koe, een ezel en wat kippen. En wat oppervlakte om me heen.Misschien kom ik ooit nog wel op een boerderij terecht.”

initiatiefnemers